granica funkcji
BOSMAN: | | 3x2−x+6 | |
lim x→−∞ |
| = |
| | x2+2x+5 | |
| | x2+x−1 | |
lim x→∞ ( |
| )3= |
| | 2x2−x+1 | |
27 lut 12:23
Noah: w pierwszym wydaje mi sie ze bedzie 3 ale nie jestem pewien bo wlasnie sam przerabiam granice
| | 1 | |
funkcji wymiernych i jeszcze zadan nie robilem... w drugim to |
| a w trzecim 1 ale niech |
| | 8 | |
to napisze ktos bardziej kompetetny...
27 lut 12:27
Noah: pomylilem sie nie tak bedzie ale tu na stronce swietnie opisuje jak to rozwiazac zapraszam by
skorzystac, dzial granica ciagu i funkcji
27 lut 13:20
Bogdan:
Dzień dobry.
W pierwszym i drugim trzeba wyłączyć x
2 przed nawias, odpowiedzi w tych granicach są takie, j
| | 1 | |
jakie podał Noah, czyli 3 oraz |
| . |
| | 8 | |
Trzecia granica:
| | x + 2 | | 1 | |
( |
| )x = [ (1 + |
| )(x−1) / 3 ]3x / (x−1) → e... |
| | x − 1 | | | |
Pozostawiam Ci
BOSMAN przyjemność dokończenia.
27 lut 13:34
BOSMAN: | | x−1 | | 3x | | 3x2−3x | | 0 | |
( |
| )*( |
| )=e lim →∞( |
| )= |
| =0 tak wygląda prawidłowe |
| | 3 | | x−1 | | 3x−3 | | ∞ | |
rozwiązanie
? a rozwiązanie pierwszych dwóch przykładów ?
27 lut 14:43
Bogdan:
Źle.
a więc rozwiązaniem trzeciej granicy jest e
3
27 lut 14:49
BOSMAN: | | x+2 | |
i jeszcze jedno Bogdan skąd ta trójka w mianowniku ? limx→∞( |
| )x |
| | x−1 | |
27 lut 14:49
Bogdan:
Myślałem, że sam do tego dojdziesz, a widzę, że tu trzeba kawę na ławę.
1
−−−−−−−−
(x + 2) : (x − 1)
−x + 1
−−−−−
3
| | x + 2 | | 3 | | 1 | |
|
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | | |
27 lut 14:58