WEKTORY
babilon: 7. Znaleźć wektor a wiedząc, że jest on prostopadły do wektorów [2,3,−1] i [1,−2,3] oraz
spełnia warunek a*[2,−1,1]=−6. Obliczyłem, że wektor a będzie równy zero jeśli jego punkty
będą: x1+5x2−4x3=0 . Dalej nie wiem co zrobić, proszę o pomoc.
12 maj 18:01
jc: Weź dowolny wektor prostopadły do wektorów (2,3,−1) i (1,−2,3), np. (−1,1,1).
Każdy inny wektor prostopadły będzie równoległy do wektora (−1,1,1).
(−1,1,1)*(2,−1,1)=−2, wystarczy więc wektor (−1,1,1) pomnożyć przez −3.
Odpowiedzią jest więc wektor −3(−1,1,1)=(3,−3,3).
12 maj 18:16
ABC:
w kwestii formalnej: na standardowym iloczynie skalarnym jest
(3,−3,3)*(2,−1,1)=6+3+3=12
zadanie w/g mnie ułożone pod układ trzech równań liniowych brute force
12 maj 18:33
jc: Oj, umknął gdzieś minus.
−3(−1,1,1)=(3,−3,−3)
ABC, masz rację, przynajmniej nie trzeba nic komentować.
12 maj 18:39
babilon: Dzięki
12 maj 18:50