prawdopodobienstwo
fil: Do windy na parterze budynku wsiadło 8 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła na
jednym z pięciu pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na dwóch różnych piętrach
wysiadły po trzy osoby?
12 maj 17:39
Minato:
Ω − ciągi długości 8 o wartościach ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5}
1, 2, 3, 4, 5 reprezentują pietra
|Ω| = 5
8
A − zdarzenie, że na dwóch różnych piętrach wysiadły po 3 osoby
| |
− wybór 3 ludzi, którzy wysiądą na piętrze a |
| |
| |
− wybór 3 ludzi, którzy wysiądą na piętrze b różnym od a (wybieramy z 5 ludzi, bo 3 już |
| |
są przypisane do piętra a)
| |
− wybór piętra b (jedno piętro już jest wykorzystane na a) |
| |
2
3 − pozostałe dwie osoby mogą wybrać tylko piętra różne od a oraz b (takich piętr jest trzy)
| | |A| | | 89 600 | | 3 584 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 390 625 | | 12 625 | |
12 maj 17:56
fil: hmm, zrobilem troche inaczej
| |
−−− 2 pietra na ktorych wyjda po 3 osoby |
| |
| |
−−−− 3 osoby, ktore wysiada na "pierwszym" pietrze |
| |
| |
−−−− 3 osoby, ktore wysiada na "drugim" pietrze |
| |
3
2 − pozostale 2 osoby i 3 pietra dla nich
12 maj 18:26
Minato:
To które z wylosowanych pięter jest pierwsze?
Odwołujesz się do kolejności pięter, a w ich wyborze tego nie uwzględniasz.
12 maj 18:30
fil: kolejnosc nie ma znaczenia
12 maj 18:34
Minato:
Otóż ma znaczenie, bo jak przyjmujesz omegę, taką jak napisałem, to uwzględniasz kolejność.
12 maj 18:37
12 maj 18:37
fil: (w razie czego to nie moje)
To jest to samo co:
12 maj 18:44
Minato: to znaczy, że masz dobrze
12 maj 18:55
fil: a wyjasnij jeszcze roznice miedzy 58 a 85, jak to rozroznic kiedy ktorego uzyc?
12 maj 18:59
Minato:
Tutaj: osoby wsiadają na piętra. Każda osoba ma do wyboru 5 pięter
pierwsza 5
druga 5
...
ósma 5
======
58
Czyli masz funkcje działającą z {1, 2, ..., 8} → {1, 2, ..., 5}
12 maj 19:01
PW: Rozwiązanie jest niespójne. Jako Ω przyjęto pewien zbiór ciągów, inaczej mówiąc wariacje z
powtórzeniami.
Nie widać tych wariacji w liczeniu elementów zbioru A
A jest zbiorem wszystkich 8−elementowych permutacji, w których:
− trzy z elementów są równe k
− trzy z elementów są równe m,
przy czym k, m ∊ {1, 2, 3, 4, 5} i k ≠ m
− dwa z elementów przyjmują dowolne wartości ze zbioru 3 − elementowego {1, 2, 3, 4, 5}\{k, m}.
Jak wiadomo permutacji takich jest
| | | 8! | | |
(1) |
| = 10•4•5•7•8•3 = 33600 |
| | 3!3! | |
(pierwszy czynnik to liczba możliwych wyborów dwóch pięter spośród pięciu, drugi − liczba
8−elementowych permutacji z powtórzeniami, w których powtarzają się dwie trójki jednakowych
elementów, trzeci czynnik to liczba możliwych przyporządkowań pozostałych dwóch elementów do
różnych dwóch spośród trzech pięter)
oraz
(tutaj policzyliśmy te permutacje, w których powtarzają się dwie różne trójki jednakowych
elementów i dwójka jednakowych elementów spośród pozostałych trzech).
Razem mamy 33600 + 16800 = 50400 permutacji opisanych w zadaniu.
Przyklad
Wzór (1) określa liczbę permutacji typu
(a, a, b, a, c, b, d, b)
(trzy 'a', trzy 'b' i i po jednej 'c' i 'd'.
Wzór (2) określa liczbę permutacji typu
(a, a, b, a, c, b, c, b)
(trzy 'a', trzy 'b' i dwie 'c'.
Zadanie raczej trudne, więc może jakiś hobbysta oceni czy się nie mylę.
12 maj 19:53