nierówności
ad: Udowodnij: 2
1+2+3+4+..+n > n! , n∊N, n≥2
Zapisałem to w ten sposób: 2
n(n+1)2 > n!
Potem chciałem to zrobić indukcyjnie, ale nie umiem tego uprościć, stanąłem na tym:
Dla n=2 prawda
Zał: 2
1+2+3+4+..+n > n!
Krok indukcyjny: n=n+1
(tutaj jest do potęgi)
| | (n+1)(n+2) | |
Teza: 2 |
| >(n+1)! |
| | 2 | |
(korzystając z tezy)
Niestety dalej nie mam pomysłu

jeśli coś jest źle w nazewnictwie etapów indukcji to proszę
wybaczyć, jest dopiero w LO, a książki które czytałem miały różne wersje
12 maj 17:37
annabb: jak 2
3=2!
12 maj 18:02
janek191:
Tam jest > a nie =
12 maj 18:04
ICSP: 21+2+3+4+5+...n = 21 * 22 * 23 * ... 2n ≥ 1 * 2 * 3 * ... * n = n!
12 maj 18:04
ICSP: 2{1+...+n + (n+1) = 21+..+n * 2n + 1 ≥ n! * 2n + 1 ≥ n! * (n+1) = (n+1)!
12 maj 18:06
Adamm:
Ze wzoru na wyznacznik Vandermonda mamy n!≤2n(n−1)/2 dla n≥1
12 maj 19:40