Czy taki dowód jest wystarczający?
FUITP:
| | x−4 | |
Uzasadnij, że styczne do wykresu funkcji f(x) = |
| w punktach przecięcia tego wykresu |
| | x−2 | |
z osiami układu współrzędnych są równoległe.
Rozwiązałem to w ten sposób:
Znalazłem te 2 punkty, które leżą na stycznych: P
1 = (0, 2) i P
2 = (4, 0)
Obliczyłem pochodną:
Oznaczyłem sobie te proste odpowiednio k: y = a
1+b i l: y = a
2+b
I obliczyłem z P
1:
a
1 = f'(0) =
12
oraz z P
2
a
2 = f'(4) =
12
czyli a
1 = a
2 ⇒ k ∥ l
Teraz pytanie czy mogę sobie tak oznaczać współczynniki kierunkowe na maturze? I czy to
wystarczy czy wypadałoby jeszcze policzyć b i zapisać całe równania prostych?
12 maj 17:20
fil: f'(0) = f'(4) i koniec
12 maj 17:21
Minato:
Jest dobrze, nie musisz doliczać b.
Jeszcze taka mała uwaga, oznacz współczynniki b jako b1, oraz b2.
fil jak tak zapiszesz to brakuje ci wniosku o równoległości, czyli −1 punkt.
12 maj 17:28