Planimetria dowód
Diokona: Mamy dowolny trójkąt ostrokątny ABC, w którym wysokości przecinają się w punkcie H.
Udowodnij, że promienie okręgów opisane na trójkątach ABC, ABH, BCH, ACH są sobie równe.
Kombinuję z twierdzeniem sinusów i kątami przyległymi, ale jakoś mi nie idzie.
Ma ktoś może jakiś pomysł?
12 maj 14:35
13 maj 08:46
Bogdan:

D, E, F − spodki wysokości trójkąta ABC, S − ortocentrum,
R − długość promienia okręgu opisanego na ΔABC
R
A − długość promienia okręgu opisanego na ΔBCS
Teza: R = R
A
Dowód:
ΔFBC: g = 90
o − β − f
ΔABE: α + e = 90
o − f = 90
− f + β − β = β + g ⇒ sin(α+e) = sin(β+g) = sin[180
o−(β+g)]
Z twierdzenia sinusów:
ΔABC: a = 2R*sin(α + e) i ΔBCS: a = 2R
A*sin[180
o − (β + g)] ⇒ R = R
A
analogicznie w pozostałych przypadkach.
13 maj 09:03
Diokona: Dziękuję kolego

.
Teraz będzie z górki.
13 maj 09:59
Bogdan:

Dorzucając jeszcze 3 grosze w tym wątku dodam, że można tu odkryć ciekawe zależności
między elementami trójkątów i okręgów, np.:
S − ortocentrum trójkąta ABC i środek okręgu opisanego na trójkącie A
1B
1C
1.
P − ortocentrum trójkąta A
1B
1C
1 i środek okręgu opisanego na trójkącie ABC.
13 maj 13:22