Odcinek o długości a podziel dwa odcinki
Kuba: Odcinek o długości a podziel na takie dwa odcinki, aby pole prostokąta zbudowanego z tych
odcinków było największe
12 maj 14:24
annabb: a/2 i a/2
12 maj 14:30
Jerzy:
To trzeba wykazać, bo to, że na pół , to prawie każdy wie.
12 maj 14:33
Leszek: Jak z dwoch odcinkow mozna zbudowac prostokat ? ? ?
12 maj 14:35
Jerzy:
x + y = a ⇔ y = a − x
P = x*y = x*(a − x)
f(x) = x*(a − x) = −x
2 + ax
f'(x) = −2x + a
| | a | |
f'(x) = 0 ⇔ −2x + a = 0 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
12 maj 14:36
Jerzy:
@Leszek , niefortunnie sformułowane zadanie, ale o to chodziło.
12 maj 14:38
Leszek: Wiem , ale zadanie z matematyki powinno byc logicznie sformulowane i na to nalezy
zwrocic uwage uczniowi .
12 maj 14:40
ABC:
| | a | | a | |
bez pochodnych a=( |
| +x) +( |
| −x) |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | a | | a2 | |
( |
| +x)( |
| −x)= |
| −x2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
pole największe gdy x=0
12 maj 14:41