Całka potrójna
Wiktoria: Wprowadzając współrzędne sferyczne obliczyć całkę po wskazanym obszarze.
Poprzedni przykład był łatwy ale na tym się zawiesiłam. Bardzo proszę o pomoc oraz z góry
dziękuję.
∫∫∫z2dxdydz U:x2+y2+(z−R)2≤R2 (R>0)
U
12 maj 14:15
jc: x=r sin f cos t
y=r sin f sin t
z = R+r cos f
J=r2 sin f
całka =∫df ∫dt ∫ (r2 +2 rR cos f + R2) r2 sin f dr
f ∊ [0, π]
t ∊[0,2π]
r∊[0,R]
całka = 2π∫ df ∫ (r2 +2 rR cos f + R2) r2 sin f dr
∫0π sin f df = 2
∫0π cos f sin f df = [(sin2f)2]0π=0
Całka = 4π∫0R (r2+R2) r2 dr = ...
12 maj 14:33
Wiktoria: Serdecznie dziękuje za odpowiedź jednak mam pytanie.
Dlaczego z=R+rcosf oraz J=r2sinf? Mój prowadzący korzystał z=rsint oraz J=r2cost.
12 maj 14:50
jc: Aby było łatwiej. Wyjątkowo w tym zadaniu można tak, jak piszesz, ale po co?
Czy Twój prowadzący jest geografem lub matematykiem z pwr?
12 maj 14:59
Wiktoria: Matematykiem z politechniki wrocławskiej..
.
12 maj 15:53
jc: Oj, pod całką powinno oczywiście stać
z
2=(R+r cos f)
2 = R
2 + 2Rr cos f + r
2 cos
2f
Całka względem t jest oczywista.
| | cos3f | |
∫0π cos2f sin f df = −[ |
| ]0π=2/3 |
| | 3 | |
Zostanie nam całka
| | 2 | | 2 | | 1 | | 7 | |
∫0R (R2+ |
| r2) r2dr = [{1}{3}R2r2 + |
| * |
| r5]+0R= |
| R5 |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 15 | |
Ale lepiej sprawdź.
12 maj 19:10
Wiktoria: Oczywiście jeszcze sama przeliczę.
Dziękuję bardzo za poświęcony czas.
12 maj 19:40