optymalizacja
Matfiz: Dana jest funkcja f określona wzorem x3 dla dowolnej liczby rzeczywistej x. Wyznacz punkt
P=(p, p3) leżący na wykresie funkcji f najbliżej punktu A=(4,0).
Doszedłem do takiej czegoś takiego: (p−1)(6p4+6p3+6p2+6p+8)=0
Można to jakoś uprościć?
12 maj 12:33
wredulus_pospolitus:
ale co to jest
12 maj 12:34
wredulus_pospolitus: i jak powstało
12 maj 12:34
Matfiz: g(p) = √p6+p2−8p+16
i pochodną z tego policzyłem
12 maj 12:36
Matfiz: ale teraz już widzę że chyba to jest zawsze dodatnie to wyrażenie ?
12 maj 12:36
Matfiz: to w drugim nawiasie
12 maj 12:36
ABC:
w tego typu zadaniach licz zawsze kwadrat odległości zamiast samej odległości
12 maj 12:37
wredulus_pospolitus:
|PA|2 = (p−4)2 + p6
f(p) = (p−4)2 + p6
f'(p) = 2(p−4) + 6p5 = 6p5 + 2p − 4
12 maj 12:38
Matfiz: skorzystałem ze wzoru który jest w tablicach maturalnych √(p−4)2 + p6
12 maj 12:38
wredulus_pospolitus:
jasne ... super że z niego skorzystałeś
chodzi oto, aby liczyć pochodną z funkcji
nie z g(p) = √(x−4)2 + p6
tylko z f(p) = (g(p))2 = (√(x−4)2 + p6)2 = (p−4)2 + p6
'Łatwiej będzie policzyć samą pochodną'
12 maj 12:40
ABC:
można by to zrobić też tak że wektor styczny w punkcie prostopadły do wektora łączącego punkt
krzywej z punktem A,
12 maj 12:41
wredulus_pospolitus:
Ale ja tu widzę 'tyci' problem −−−− coś czuję, że jest błąd w treści zadania
12 maj 12:41
Matfiz: ogólnie zapomniałem dopisać, że f(x) = x3 w treści zadania ale chyba wiadomo o co chodzi
12 maj 12:45
Matfiz: To zadanie jest z materiału CKE przed maturą 2015
12 maj 12:45
Matfiz: ogólnie dla p=1 jest minimum lokalne więc punkt P ma współrzędne P=(1,1) ?
12 maj 12:46
ABC:
musisz komentarz zrobić dlaczego minimum lokalne jest wartością najmniejszą
12 maj 13:59
Matfiz: Jak ma wyglądać ten komentarz?
12 maj 16:55
ABC:
jeżeli pokażesz na przykład że to minimum jest jedyne i powiążesz to z monotonicznością i
granicami na krańcach dziedziny
12 maj 17:41
Matfiz: o kurcze no dobra
12 maj 17:53
adas4: Na maturze nie trzeba tego robic, wystarczt ze pokazesz ze pochodna w tym miejscu zmienia znak
i jest ok
12 maj 17:54
Matfiz: aa czyli na maturze nie potrzeba komentarza do tego
12 maj 17:59