mam tylko jeszcze mały problem z tym zadaniem...
Anucha:(: W równoległoboku ABCD przekatna BD jest prostopadła do boku AD, |BD|=12, A kąt BAD=380.
oblicz pole i obwód tego równoległoboku.:(
prosze o malutka podpowiedz:(
27 lut 12:15
Bogdan:

Malutka podpowiedź: zastosuj funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym
i wyznacz a oraz b.
Pole P = absin38
o
27 lut 13:55
Anucha:(: skorzystałam z sinów i wyszlo mi ze bok a=19,5 i bok b=7,4 ale nie jestem tych boków
pewna,więc powiedz mi czy takie powinny wyjśc boki?
27 lut 14:48
Anucha:(: proszeeee
27 lut 14:52
Bogdan:
| 12 | | 12 | |
| = sin38o ⇒ a = |
| = ... |
| a | | 0,6157 | |
| b | |
| = ctg38o ⇒ b = 12 * 1,2799 = ... |
| 12 | |
27 lut 14:53
Anucha:(: no to wyjdzie ze bok a =19,49 ≈19,5 a b≈15,4

a pole z tego wzoru P=absin38
0
⇒184,89471≈184,9. dobrze?
27 lut 14:59
Bogdan:
| | 12 | |
Pole P = |
| * 12ctg38o * sin38o = 144 * ctg38o = 144 * 1,2799 ≈ ... |
| | sin38o | |
27 lut 15:05
Anucha:(: to wyjdzie P=184,3056≈184,3

dziękuje bardzo za pomoc
27 lut 15:10