matematykaszkolna.pl
Oznaczona całka złożona Ginrou: ∫(sin(x)*x23+3x)dx (dolna granica −1, górna π) Mógłby ktoś dokładnie wytłumaczyć jak to rozwiązać? Dopiero zaczynam z całkami i jedyne co dobrze robię to rozbicie całki na ∫(sin(x)*x23)dx+322−1), więc proszę o rozwiązanie krok po kroku z wyjaśnieniem.
12 maj 11:59
wredulus_pospolitus: Na pewno TAK DOKŁADNIE wygląda całka
12 maj 12:01
Ginrou: Sam ją sobie napisałem, więc tak. Wróc. Zamiast sin(x) jest sin(2x)
12 maj 12:02
wredulus_pospolitus: Co to znaczy 'samo ją sobie napisałem' Czyli wymyśliłeś sobie jakąś funkcję pod całką i chcesz policzyć tą całkę
12 maj 12:06
Ginrou: Dokładnie
12 maj 12:06
wredulus_pospolitus: Całki TO NIE pochodne −−−− nie możesz tutaj sobie wymyślać przykładów, bo nawet najprościej wyglądający przykład może się okazać niemożliwy (na Twoim etapie edukacji) do obliczenia. i sztandarowym przykładem jest: ∫ ex2 dx
12 maj 12:08
wredulus_pospolitus: chcesz mieć przykłady do przeliczenia ... wyszukaj zbiór zadań: Gewert, Skoczylas −−− Analiza Matematyczna (chyba cz. I)
12 maj 12:09
wredulus_pospolitus: jak przerobisz wszystkie tamte przykłady i nie będziesz miał dość to się zgłoś .... dostaniesz następną porcję.
12 maj 12:09
Ginrou: O ile dobrze się orientuję całki to poziom studiów, a ja jestem w 1 liceum, tylko poziom matematyki w klasie jest tak niski, że uczę się hobbistycznie rzeczy ze studiów. Jeśli ta całka nie jest na moim poziomie, to czy mógłbyś podesłać link lub temat który jest dobry dla samouka który zrozumie większość rzeczy?
12 maj 12:12
Ginrou: Dzięki wielkie
12 maj 12:12
Ginrou: Jak zrobię to jak mam cię znaleźć?
12 maj 12:13
wredulus_pospolitus: I siadanie do całek ma sens tylko jeżeli już dobrze opanowałeś pochodne.
12 maj 12:13
wredulus_pospolitus: Jak przerobisz przykłady ze Skoczylasa To wejdziesz tutaj na forum i dasz temat z informacją o tym, jak nie ja to ktoś inny na pewno da Ci porcję następnych paruset całek do przeliczenia.
12 maj 12:14