Prawdopodobieństwo, zadania na zbiorach
Fiflak : Cześć mam takie zadanie:
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi takimi, że A, B ∊ Ω oraz A ∪ B = Ω. Wówczas:
Odpowiedź jest, że zachodzi związek P(A')≤P(B). Jednak nie wiem jak to może zachodzić, skoro A
∪ B = 1 to wydaj mi się, że te zdarzenia są rozłącznie, nie mające części wspólnej i odpowiedz
powinna być inna.
12 maj 11:42
wredulus_pospolitus:
A u B = Ω nie oznacza, że A n B = ∅

Oznacza to tyle, że Ω \ (A u B) = Ω
12 maj 11:44
ABC:
weź kostkę sześcienną
A− zdarzenie "wypadło więcej niż 1" czyli 2,3,4,5,6
B− zdarzenie "wypadło mniej niż 6" czyli 1,2,3,4,5
A∪B=Ω ale A∩B={2,3,4,5} ≠∅
12 maj 11:45
wredulus_pospolitus:
Ω \ (A u B) =
∅ miało być
12 maj 11:47
Fiflak : Dziękuje wam, nie mogłem sobie tego jakoś wyobrazić i potrzebowałem takiego przykładu
12 maj 11:56