Wyznaczanie stycznej
Joe: Wyznacz styczną do krzywej:
y=0.1x
3 w punkcie (2 , 0.8)
| | ln(x) | |
y= |
| w punkcie (e, e−1) |
| | x | |
12 maj 11:36
wredulus_pospolitus:
no to wstawiaj do wzoru na styczną
12 maj 11:59
Szkolniak: ad a)
| | 1 | | 3 | | 4 | |
y= |
| x3 ⇒ y'= |
| x2, P=(2, |
| ) |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
y=f'(x
0)(x−x
0)+y
0, zatem:
| | 6 | | 4 | | 6 | | 8 | |
y= |
| (x−2)+ |
| → y= |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
12 maj 12:06
wredulus_pospolitus:
Szkolniak −−− po co dajesz gotowca
12 maj 12:10
12 maj 12:10
Szkolniak: Racja, może i nie powinienem − ale takie przykłady 30 sekund pisania to pomyślałem że zrobię
12 maj 12:13
wredulus_pospolitus:
Szkolniak −−− i właśnie ze względu na 30 sekund pisania, to pokazuje jakim leniem jest ten kto
wstawił te przykłady
12 maj 12:16
Joe: Szkolniak − dzięki za rozwiązania, ale chcę to sobie przeanalizować, więc zapytam:
Podsunąłeś wzór y=f'(x0)(x−x0)+y0. Rozumiem, że powstał on z równania stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/379.html
Aczkolwiek,
czy na końcu zamiast y0 nie powinno być f(x0)? Czy y0 jest po prostu równoznaczne z f(x0)?
12 maj 12:17
wredulus_pospolitus:
yo = f(xo) kwestia oznaczeń
12 maj 12:19
wredulus_pospolitus:
ale masz racje ... aby nie było kolizji oznaczeń Szkolniak winnen był użyć f(xo) zwłaszcza
że użył f'(xo)
12 maj 12:20
Joe: Jasne, dziękuję

Udało mi się dojść do takiego wyniku, jak Szkolniakowi, z tym, że faktycznie mogłem tak jak on
zamienić sobie liczby na ułamki. Choć to samo, to jednak łatwiej się liczy
12 maj 12:21
WhiskeyTaster: Joe, na przyszłość wstaw również swoje rozwiązanie. Błędne, szczątkowe czy też pełne − to nie
ma znaczenia, grunt to pokazać, że próbowałeś
12 maj 12:25
Joe: WhiskeyTaster, oczywiście, będę wrzucał

Faktycznie, lepiej pokazać, co udało się już ogarnąć. Dzięki!
12 maj 12:30