Znajdź punkt, w którym styczna jest równoległa
CichyBinek: Na krzywej y = ex znajdź punkt, w którym styczna jest równoległa do x−y+7=0
12 maj 11:21
Jerzy:
f'(x) = ex
f'(x0) = 1 ⇔ ex = 1 ⇔ x0 = 0
12 maj 11:30
CichyBinek: Wielkie dzięki za odpowiedź Jerzy, ale niestety nie rozumiem, w jaki sposób mogę dojść do
takiego rozwiązania

Potrzebowałbym pomocy w zrozumieniu tego, jak mogę takie zadanie rozgryźć
12 maj 12:00
Jerzy:
Pochodna funkcji w punkcie x0 należącem do wykresu funkcji jest współczynnikiem kierunkowym
stycznej do wykresu w tym punkcie. Z treśći zadania wynika,ze styczna ma być równoległa do
prostej
y = x + 1 , czyli wsp. kierunkowy stycznej musi być równy 1, stąd: f'(x0) = 1
12 maj 12:04
wredulus_pospolitus:
rozumowanie:
1) Jaki współczynnik kierunkowy ma prosta dana w zadaniu

2) Kiedy dwie proste są równoległe

3) Jaki w takim razie będzie współczynnik kierunkowy stycznej

4) Jaki jest związek współczynnika kierunkowego stycznej z pochodną funkcji w punkcie

5) W takim razie jaka jest pierwsze współrzędna punktu styczności w tym zadaniu
12 maj 12:04
daras: jest to punkt o współrzędnych (0 , 1)
tak wpisz w odpowiedzi i będzie dobrze
12 maj 13:55