Dla jakich b, c ∊ R funkcja y=x^2 + bx + c w punkcie x=1 ma minimum równe 3
Adrian: Dla jakich b, c ∊ R funkcja y=x2 + bx + c w punkcie x=1 ma minimum równe 3?
12 maj 11:19
Jerzy:
f(1) = 3
3 = 1
2 + 2*1 + c ⇔ c = 0
12 maj 11:22
Adrian: Dziękuję Jerzy
| | b | |
Chciałbym jednak zapytać, dlaczego jest tam |
| ? |
| | 2 | |
12 maj 11:39
Jerzy:
| | −b | |
Z treści zadania wynika,że odcięta wierzchołka paraboli xw = 1, a wiemy,ze xw = |
| . |
| | 2a | |
I teraz widzę,że się pomyliłem
3 = 1
2 −2*1 + c ⇔ c = 4
12 maj 11:47