Pomocy!!!
Anucha:(: Dane są takie kąty ostre α i β ze cos α=13 i sin β=23.
posługując się wzorem cos(α−β)=cosα cosβ +sinα sinβ, oblicz dokładną wartość cos(α−β).
Zaczełam to robić tak:
sin2α+(13)2=1⇒sin2α = 89
(23)2+cos2α=1⇒cos2α=59 i co teraz z tym dalej zrobić?prosze pomocy:(
27 lut 11:56
tim: kąt alfa:
sin
2a + cos
2a = 1
sin
2a = 1 − cos
2a
sin a =
√1 − cos2a
kąt beta:
sin
2b + cos
2b = 1
cos
2b = 1 − sin
2b
cos b =
√1 − sin2b
27 lut 11:59
tim: I teraz:
√5/9 =
√5/3
√8/9 =
√8/3 = 2
√2/3
| 1 | | √5 | | 2 | | 2√2 | |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
27 lut 12:02
Anucha:(: dziękuje pięknie

pozdrawiam
27 lut 12:08