Układ równań
Xvartis: Jak rozwiązać taki układ równań?
y(x−2y)=−1
x(x−2y)=2
12 maj 09:30
fil: x(x − 2y) + y(x − 2y) = 1
(x − 2y)(x + y) = 1
12 maj 09:35
ite: a nie lepiej
y(x−2y)=−1 //*2
x(x−2y)=2
i wtedy dodać stronami ?
12 maj 09:39
ABC:
pomnożyć pierwsze przez 2 i dodać stronami
2y(x−2y)+x(x−2y)=0
(x−2y)(2y+x)=0
x=2y lub x=−2y
ale przy x=2y układ sprzeczny
| | 1 | |
a gdy x=−2y: x=1 , y=− |
| |
| | 2 | |
12 maj 09:42
ite: również x=−1
12 maj 09:46
ABC:
| | 1 | |
tak druga para rozwiązań to x=−1, y= |
| |
| | 2 | |
12 maj 09:49
Xvartis: Dziękuję <3
12 maj 09:51
Xvartis: Jeszcze jedno pytanko, czemu przy −2y układ będzie sprzeczny?
12 maj 09:53
Xvartis: Już nie ważne
12 maj 09:57
ite: Wstaw x=2y do wyjściowych równań.
12 maj 09:58
ite: nieważne ( piszę to bo na maturze z polskiego bardzo się przyda : )
12 maj 09:59
Xvartis: Mój błąd, matura już za mną

Aktualnie 2 semestr na politechnice
12 maj 10:01
ite: na politechnice też się przyda
12 maj 10:06
Xvartis: Hahaha, nie wątpię

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc
12 maj 10:08