5 | ||
wybrano punkty K i L odpowiednio, w ten sposób, ze˙ KL k CB. Pole trapezu BCKL stanowi | ||
9 |
1 | 1 | |||
PABC= | |(11+1)(8−1)−(4−1)(5+1)|= | |12*7−3*6|=33 | ||
2 | 2 |
5 | 55 | |||
PBCKL= | *33= | |||
9 | 3 |
44 | ||
PAKL= | ||
3 |
5 | 4 | |||
skoro trapez stanowi | pola całego trójkąta to mały trójkąt stanowi | |||
9 | 9 |
4 | 2 | |||
więc boki małego trójkąta stanowią ( | )1/2 = | boków dużego trójkąta | ||
9 | 3 |
5 − (−1) | |
*2 + (−1) = 3 | |
3 |
8 − (−1) | |
*2 + (−1) = 5 | |
3 |
44/3 | 4 | |||
k2= | = | |||
33 | 9 |
2 | ||
k= | ||
3 |
2 | ||
AK→= | AC→ wsp. AC odczytuję z rysunku, bo można przy tych danych | |
3 |
2 | ||
AK→=[x+1,y+1]= | *[6,9] | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |