wielomiany
tom: Jednym z miejsc zerowych wielomianu W(x) = x4 −(a+ 4)x2 −2ax jest liczba −2. Wyznaczyć
wartość parametru a taką, aby wielomian W(x) miał oprócz liczby −2 jeszcze 3 różne miejsca
zerowe.
Ma ktoś jakiś pomysł?
11 maj 23:05
kyrtap: W(−2) = 0
11 maj 23:07
tom: wtedy 0=(−2)4−(a+4)(−2)2 −2(−2)a = 16−4(a+4)+4a = 16−4a−16+4a = 0
0=0
nic to nie daje
11 maj 23:15
wredulus_pospolitus:
W(x) = x4 − (a+4)x2 − 2ax = x(x3 − (a+4)x − 2a) = x(x+2)(x2 −2x + a )
wyznacz kiedy masz dwa pierwiastki z ostatniego nawiasu są one różne od dwóch już wyznaczonych
11 maj 23:25
wredulus_pospolitus:
winno być x2 − 2x −a
11 maj 23:25