dziedzina funkcji
salamandra: | | x−a | |
Dziedziną funkcji określonej wzorem f(x)= |
| jest zbiór liczb rzeczywistych. To |
| | ax2+ax+1 | |
oznacza, że liczba a nie może być równa:
A)
√3
B) 0
C) 2
√5
D)
√15
dla a=0 mamy w mianowniku 1, więc a=0 może być.
ax
2+ax+1≠0
Aby to równanie nie miało miejsca zerowego to Δ<0
Δ=a
2−4a
a∊(0;4) − do tego przedziału pasuje tylko 2
√15
ok?
11 maj 22:53
ICSP: 2√5 > 2√4 = 4
11 maj 22:59
ICSP: ale √15 pasuje
11 maj 22:59
kyrtap: √3 też
11 maj 23:01
salamandra: Miałem na mysli, że 2√15 jako jedyne wykracza poza ten przedział
11 maj 23:02
salamandra: i w odpowiedzi jest C)2√15, niechcący przepisałem 2√5
11 maj 23:02
ICSP: czyli wychodzi, że tylko
2√5
11 maj 23:03
salamandra: teraz to sie sam zagmatwałem

w następnym zadaniu mam 2
√15, tutaj jednak wszystko ok
przepisałem, i jest faktycznie 2
√5
11 maj 23:04
kyrtap: już późno
11 maj 23:05