d
Cichekczek:
Bardzo proszę o pomoc przy 2 sposobie
L = √k + 1√(k+1)
P = √(k+1)
L ≥ P
Chodzi o to, żeby nie ruszać P
L ≥ z założenia ≥ √k + 1√(k+1) ≥ powiększamy mianownik o liczbę dodatnią ≥
√k + 1(√(k+1)+√k) =
√k + (k+1−k)(√(k+1)+√k) =
(√(k+1)+√k)(√(k+1)−√k)(√(k+1)+√k) +√k =
√(k+1) − √k +√k =
√(k+1) = P
Lub (2 sposób)
L ≥ z założenia ≥ √k + 1√(k+1) = (√(k2+k)+1)√(k+1)
≥ pomniejszamy licznik o liczbę dodatnią ≥ ………………………………………………..
11 maj 22:39
kyrtap: czy ty badasz zbieżność szeregu?
11 maj 23:14
Cichekczek: Dokładnie tak, to jest końcowy dowód indukcji matematycznej który trzeba udowodnić. Dostałem 1
sposób poglądowo, żeby móc wykonać 2, ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić
11 maj 23:18
Cichekczek: Podbijam
12 maj 10:05
jc: Czy mógłbyś czytelniej napisać (pisząc ułamki używaj dużej litery U,
pierwiastek p { tu wyrażenie pod pierwiastkiem }, oczywiście bez spacji po p).
12 maj 10:32
Cichekczek: Jasne, daj mi chwile
12 maj 10:33
Cichekczek: Bardzo proszę o pomoc przy 2 sposobie
P =
√k+1
L ≥ P
Chodzi o to, żeby nie ruszać P
| | 1 | |
L ≥ z założenia ≥ √k + |
| ≥ powiększamy mianownik o liczbę dodatnią ≥ |
| | √k+1 | |
| | (√k+1+√k)(√k+1−√k) | |
= |
| +√k = |
| | (√k+1+√k) | |
=
√k+1 −
√k +
√k =
=
√k+1 = P
Lub (2 sposób)
| | 1 | | √k2+k+1 | |
L ≥ z założenia ≥ √k + |
| = |
| |
| | √k+1 | | √k+1 | |
≥ pomniejszamy licznik o liczbę dodatnią ≥ ………………………………………………..
12 maj 10:44
jc:
√k+1 >
√k
√k √k+1 > k
√k √k+1 + 1> k+1
12 maj 10:58
Cichekczek: No właśnie problem polega na tym że dostałem zakaz dotykania prawej strony równania (√k+1).
Mam Lewą przekształcić w taki sposób żeby było widać że jest ≥ Prawej. Dostałem 1 sposób
rozwiązania z dodaniem liczby dodatniej do mianownika, a 2 sposób z odjęciem liczby dodatniej
od licznika mam rozwiązać samodzielnie. Niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać,
wystarczyła by mi podpowiedź jaką liczbę dodatnią mam odjąć.
12 maj 11:15
jc: | | 1 | | √k√k+1 + 1 | | √k√k + 1 | | k+1 | |
√k + |
| = |
| > |
| = |
| =√k+1 |
| | √k+1 | | √k+1 | | √k+1 | | √k+1 | |
12 maj 11:33
Cichekczek: Wow, dziękuję bardzo! Tylko jeszcze pytanko, jaka liczba została odjęta od licznika?
12 maj 11:36
Cichekczek: Ok nie ważne. Licznik został pomniejszony o to 1 pod pierwiastkiem, już rozumiem. Dzięki!
12 maj 11:41
WhiskeyTaster: Widać, że jc oszacował √k√k+1 > √k√k
12 maj 11:42