wielomiany
kostek: Dla jakich wartości parametru t równanie x4 − (3t−1)x2 + (t−1)2 =0 z niewiadomą x
ma cztery pierwiastki rzeczywiste tworzące ciąg arytmetyczny.
Próbowałem najpierw x2=y Wtedy y2 − (3t−1)y + (t−1)2 =0
no i oczywiście y>0, ale zupełnie nie mam pomysłu na pozostałe warunki
Potem próbowałem układu równań :
(a1−r)4 − (3t−1)((a1−r)2+(t−1)2=0
(a1)4 − (3t−1)((a1)2+(t−1)2=0
(a1+r)4 − (3t−1)((a1+r)2+(t−1)2=0
(a1+2r)4 − (3t−1)((a1+2r)2+(t−1)2=0
Ale np dostawałem z niego wyniki typu r=0 i a1=0, a wtedy t=1 czyli równanie przybiera postać
x4−2x2=0 i jego pierwiastkami są : +− √2, 0 co nie spełnia założeń mojego zadania
Podpowie ktoś jak się do tego zabrać?
11 maj 22:13
wredulus_pospolitus:
skoro mamy dostać 4 pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny to oznaczamy je jako:
b − r
b
b + r
b + 2r
i wiemy, że
W(x) = (x − (b−r) )(x − b)(x − (b+r))(x − (b + 2r))
Wymnażasz i porównujesz współczynniki przy potęgach (w sumie cztery równania ułożyć możesz, a
masz trzy niewiadome)
11 maj 22:17
kostek: A czy mój sposób z układem równań jest dobry?
11 maj 22:21
wredulus_pospolitus:
teoretycznie jest dobry ... ale skoro wyszło Ci a1 = r = 0 to coś po drodze zostało skopane
11 maj 22:26
wredulus_pospolitus:
PS ... ważna uwaga
Czy wiesz jak wyglądają wzory Viete'a dla wyższy stopni wielomianów

Jeżeli tak to spójrz na ten wielomian i powiedz co wiemy o sumie tych pierwiastków ... ile jest
równy

I jaki z tego wniosek

to dodatkowo ułatwi obliczenia ... bo można wtedy inaczej zapisać te pierwiastki (ułatwi to
wymnażanie)
11 maj 22:29
ICSP: pierwiastki są symetryczne względem osi OY, więc
x1 = 3r
x2 = r
x3 = −r
x4 = −3r
(x − x1)(x − x2)(x − x3)(x − x4) = x4 − 10r2x2 + 9r4
11 maj 22:29
kostek: Okej, posiedziałem trochę nad wszystkimi sposobami rozwiązania tego zadania. Wzory viete'a i
sposób wredulusa faktycznie dały dobre pierwiastki, problem jest niestety taki , że faktycznie
muszą one być symetryczne względem osi Oy, więc rozwiązanie typu:
| −√5 | | −2√5 | | −3√5 | | −4√5 | |
| , |
| , |
| , |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
nie spełnia założen, bo podstawione do równania pierwotnego (x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)(x−x
4), nie
dadzą wielomianu, w którym b=d=0
Ale inne pierwiastki się zgadzają, jak np :
| −6√5 | | −2√5 | | 2√5 | | 6√5 | |
| , |
| , |
| , |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 13 | |
Sposób ICSP daje dwie wartości t: t=7 oraz t= |
| , obie wartości się zgadzają i dają |
| | 19 | |
faktycznie dobre pierwiastki, oraz wielomian spełnia założenie b=d=0, ale nurtuje mnie tutaj
czemu w tym sposobie nie wyszły w ogóle pierwiastki ze sposobu wredulusa które są poprawne,
czyli :
| −6√5 | | −2√5 | | 2√5 | | 6√5 | |
| , |
| , |
| , |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Nie wiem jak zrobić to zadanie. Czy zrobić to sposobem ICSP i po prostu pominąć część
pierwiastków czy zrobić dwoma sposobami i "wybrać" pierwiastki które pasują. Mam już mętlik w
głowie. Rachunki są raczej oklej (sprawdzałem w wolframie nawet).
Może ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie się co zrobić z tym zadaniem w końcu
12 maj 12:56
kostek: Swoją drogą nie wiem też skąd wynika, że te pierwiastki muszą być symetryczne.
12 maj 13:00
wredulus_pospolitus:
kostek −−−−
wynika chociażby z tego, co próbowałeś na początku zrobić:
x4 − (3t−1)x2 + (t−1)2 =0 ma 4 (różne) rozwiązania ⇔ w2 − (3t−1)w + (t−1)2 = 0 ma dwa
(różne) rozwiązania dodatnie
mamy wtedy:
x1 = − √w1
x2 = √w1
x3 = −√w2
x4 = √w2
12 maj 13:04
ICSP: wielomian o pierwiastkach
| | 2 | | 2 | | 6 | |
−U{6}{√5 , − |
| , |
| , |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | |
ma postać
co oznacza, że
3t − 1 = 8 ⇒ t = 3
ale
nie wiem zatem dlaczego powyższe pierwiastki uznałeś za "dobre".
12 maj 14:11