geometria analityczna pole rombu
daria: Romb ABCD ma wierzchołki A=(1,2) B=(2,5) C=(−1,4) D=(−2,1). I. Oblicz długości jego
przekątnych. II. Oblicz pole. III. Oblicz długość boku rombu. IV. Oblicz wysokość rombu.
Pomógłby ktoś w rozwiązaniu? Narysowałam sobie to ale nie wiem jak się za to zabrać.
11 maj 21:32
wredulus_pospolitus:
serio ... nie jesteś w stanie obliczyć długości przekątnych rombu
11 maj 21:38
Maciess: Wektorki

DB=[2−(−2),5−1]=[4,4] |DB|=
√42+42=4
√2
Analogicznie druga przekątna
11 maj 21:39
Maciess: DC=[1,3] DA=[3,1]
P=|1*1−3*3|=8
Wzór na pole trojkąta masz w karcie tylko tam wygląda paskudnie i odstraszajaco. Poczytaj o
polu trojkąta jako wyznacznik pary wektorów. Tu po prostu są dwa jednakowe Δ
11 maj 21:48
wredulus_pospolitus:
Maciess −−− nie produkuj się ... daria to kolejna z osób która wrzuca pracę domowa i czeka na
gotowca.
11 maj 21:52
daria: wredulus
pospolitus nazwa idealnie Cię odwzorowuje, a dla jasności zostało mi ostatnie zadanie
z 6 i już naprawdę nie mogę się skupić
11 maj 22:00
wredulus_pospolitus:
To trza było wcześniej zacząć odrabiać pracę domową.
I nie zrzucaj tego na 'brak możliwości skupienia się' −−− Ty po prostu nie znasz teorii zarówno
z ostatnich jak i z poprzednich lat nauczania. To jest powód tego, że nie potrafisz policzyć
chociażby długości odcinka.
11 maj 22:03
daria: Maciess dziękuję za pomoc w zadaniu c;
11 maj 22:14