proszę o pomoc
study1352: Prostokąt P1 o bokach 6cm i 9 cm jest podobny do prostokąta P2. Oblicz długość boków prostokąta
P2, jeśli jego:
a) obwód jest równy 50 m,
b) przekątna ma długość 2√13
11 maj 20:47
annabb:
a) 10 i 15
b) 4 i 6
11 maj 20:49
study1352: a jak to annabb obliczyć?
11 maj 20:51
study1352: ?
11 maj 20:54
Eta:
a)
| | L2 | | 5 | |
L1=12+18=30 to skala podobieństwa k= |
| = |
| |
| | L1 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
a2= |
| *6 =.... b2= |
| *9=..... |
| | 3 | | 3 | |
b) d
1=
√62+92= ....... = 3
√13
| | d2 | | 2 | |
to skala podobieństwa k= |
| = ....... = |
| |
| | d1 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
a2= |
| *6=......... b2= |
| *9=......... |
| | 3 | | 3 | |
11 maj 21:00
annabb: a) skoro ten pierwszy ma 6x9 czyli obwód 30 to ten drugi jest 5/3 raza większy i każdy bok
mnożysz
b) skoro ten pierwszy ma 6x9 czyli przekątną 3√13 to ten drugi jest 2/3 raza większy i każdy
bok mnożysz
11 maj 21:02
Eta:
11 maj 21:04
11 maj 21:09
Eta:
Hej
11 maj 21:09