podzielność
Agata122: W jaki sposób mogę sprawdzić czy
8n
2 + 40n jest podzielne przez 48?
w jaki sposób mogę powyłączać przed nawias, żeby zauważyć, że ta liczba jest podzielna?
11 maj 19:31
PW: Najpierw empirycznie (dla kilku konkretnych n), bo może to nie jest prawda?
11 maj 19:47
Mila:
Rozważ dwa przypadki:
n=2k+1, k∊C
n=2k, k∊C
11 maj 19:49
ABC:
n=2 to 8n2+40n=8*4+80=32+80=112 , to nie jest całkowita wielokrotność 48
11 maj 19:51
Leszek: | | n(n+5) | |
Po uproszczeniu : |
| |
| | 6 | |
Np.n = 5 , 50/6 = ......?
n= 11, 11*16/6 = .......?
11 maj 21:01