Zadanie tekstowe
pol: Trzej chłopcy rzucają do celu kulami śnieżnymi. Pierwszy rzuca co 6 sekund, drugi co 8 sekund a
trzeci co 10 sekund. Ile razy rzucili jednocześnie w ciągu 15 minut, jeżeli pierwszy raz
rzucili równocześnie?
Czy można to jakoś zaznaczyć na osi liczbowej np.?
Wypisuję wielokrotności podanych liczb, ale nie wychodzi
11 maj 17:36
ABC:
15 minut =900 sekund
6=2*3 , 8=2*2*2, 10=2*5
NWW(6,8,10)=2*2*3*3*5= 120
wniosek?
11 maj 17:39
ABC:
tam oczywiście powinno być NWW= 2 2 2 3 5 ale wynik dobry
11 maj 17:41
pol: Czyli jak rozumiem, będą rzucać jednocześnie co 120sekund = 2 minuty.
Z tego wynika, że 15min : 2 = 7,5
A więc jednocześnie rzucą 7 razy?
11 maj 17:43
ABC:
zależy czy chwilę t=0 liczysz jako pierwszą jednoczesność
wtedy 0,2,4,6,8,10,12,14 i rzucą 8 razy
11 maj 17:44
pol: Właśnie wydaje mi się, że powinniśmy policzył razem z tym "rzutem zero". Dziękuję serdecznie
11 maj 17:45