planimereia
jaros:

W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość "a", a wysokość opuszczona na tę podstawę jest
równa odcinkowi, który łączy środek ramienia ze środkiem podstawy. Wyznacz obwód tego
trójkąta.
Problem w tym, że nie rozumiem dlaczego trójkąt DBE jest równoboczny
11 maj 17:26
fil: a po co ci to? Wyznacz h w zaleznosci od 'a', nastepnie |CB| i liczysz obwod
11 maj 17:29
fil: jednak nie
11 maj 17:30
jaros: no ale jak wyznacze h w zaleznosci od a jak mam 1 rówanie z pitagorasa
11 maj 17:31
fil: Zobacz z trojkatami podobnymi.
11 maj 17:34
Bogdan:
| | 1 | |
c = |
| a i c = √ 4h2 + h2 = h√3, zatem |BE| = |EC| = |CF| = |FA| = 2h |
| | 4 | |
11 maj 17:53
jaros: Z czego to wynika, że mamy odcinki uzależnione od h na ramionach trójkąta?
11 maj 18:06
jaros: bb
11 maj 18:59
Eta:

Z trójkąta "ekierki" (30
o,60
o,90
o)
jasne ?
11 maj 19:12
jaros: Hmmm no ale skąd mamy informacje, że kąty powstające przy podstawie mają właśnie 60 raz 30?
11 maj 19:15
Eta:
W Δ DES (S −− środek wysokości CD
11 maj 19:17
jaros: No ale znowu skąd mamy informacje, że na połowa ramienia to 2h?
11 maj 19:19
Eta:
Z treści zadania!
11 maj 19:20
jaros: Aaaaaa no dobra, już rozumiem

dziękuje ślicznie
11 maj 19:22
Magda: Mógłby mi ktoś wskazać, która część w poleceniu właśnie mówi o tym, żę połowa ramienia jest
równa 2h
12 maj 10:51
Magda: ?
12 maj 11:22
Eta:

Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
ma długość równą połowie długości przeciwprostokątnej !
12 maj 19:02