Każdy sposrod 35 uczniow
pasut: Każdy spośród 35 uczniów otrzymał od wychowawcy po 4 różne cukierki.
Wychowawca miał do wyboru 6 różnych rodzajów cukierków.
Wykaż, ze co najmniej 3 uczniów dostało taki sam zestaw cukierków
11 maj 17:23
HGH: | |
=15 na tyle sposobow wychowawca mógł skomponować ,czworke, cukierków dla dziecka. |
| |
Więc 15 osób mogło dostać różne zestawy cukierów. Następne zestawy musiały się powtarzać,
wyciągnij wnioski.
11 maj 18:39
Pytający:
| | | |
Źle, powinno być: | * 43 = 10 * 43 = 640. |
| | |
11 maj 20:38
getin:
ale 4 różne cukierki, więc bez powtórzeń
11 maj 20:55
Pytający:
Ups, mój komentarz nie tyczy się tego zadania (jest odnośnie zadania:
401226.)
12 maj 15:43