Sposoby losowania kart z talii
pasut: Na ile sposobów można wylosować kolejno 3 karty z talii 52 kart, tak aby, pierwsza była asem ,
druga królem a 3 na pewno nie treflem?
11 maj 17:10
getin:
1) (As trefl, Król trefl, nie−trefl)
2) (As trefl, Król nie−trefl, nie−trefl)
3) (As nie−trefl, Król trefl, nie−trefl)
4) (As nie−trefl, Król nie−trefl, nie−trefl)
1)
1*1*39 = 39
2)
1*3*38 = 114
3)
3*1*38 = 114
4)
3*3*37 = 333
Odp. 39+114+114+333 = 600
11 maj 17:41
pasut: Dziekuje bardzo, duzo mi to rozjasnilo
11 maj 18:07