suma
Olek: Jak zsumować coś takiego do czegoś "normalnego"
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| * (1 + |
| +... + |
| ) |
| | √n | | √2 | | √n | |
11 maj 17:06
ICSP: w jakim celu sumujesz ?
11 maj 17:07
Olek: żeby policzyć granicę z Tw. Stolza
11 maj 17:08
ICSP: Do twierdzenia Stolza nie musisz tego sumować.
11 maj 17:15
ICSP: Jestem również przekonany, że można to zrobić krócej za pomocą całki, ale kompletnie wypadło mi
z głowy jak to się robiło
11 maj 17:16
Adamm:
an = 1/n ∑ 1/√k/n → ∫01 1/√x dx = 2
11 maj 18:00
Olek: A mogę zrobić to tak:
| | 1 | | 1 | |
cn = U{1+ |
| +...+ |
| } |
| | √2 | | √n | |
b
n =
√n
b
n+1 − b
n =
√n+1 −
√n
| cn+1 − cn | | 1 | | 1 | |
| = |
| = ( |
| ) * |
| bn+1 − bn | | | | √n+1 | |
(
√n+1 +
√n)
| | n+1 + √n2 +n | | 1 + 1n + √1 + 1n | |
limn→∞ = |
| = |
| = 2 |
| | n+1 | | 1 + 1n | |
11 maj 19:16
Olek: ?
11 maj 19:16
Olek: ⬡
11 maj 19:51
ICSP: a założenia do twierdzenia Stolza gdzie?
Sprawdzone?
11 maj 19:58