.
123: Wyznacz wszystkie homomorfizmy grup f: ℤ21 → ℤ27 oraz jądra i obrazy tych homomorfizmów.
11 maj 15:49
123: .
11 maj 16:07
Adamm:
f:Z21→Z27
1 jest generatorem Z21, więc f(1) jest generatorem obrazu f
Skoro 1 ma rząd 21, to f(1) ma rząd dzielący 21, zatem 1 lub 3.
Jeśli f(1) ma rząd 1, to f(Z21) = {0}. W przeciwnym wypadku, f(1)∊{9, 18}.
Wtedy f(n) = 9n w pierwszym przypadku, i f(n) = 18n w drugim.
n = k (mod 21) ⇒ 9n = 9k (mod 27), więc funkcje te są dobrze określone
Zatem mamy 3 homomorfizmy.
a) f(n) = 0, ker f = Z21, im f = {0}
b) f(n) = 9n, ker f = {0, 3, 6, 9, 12, 15, 18}, im f = {0, 9, 18}
c) f(n) = 18n, ker f i im f tak samo
11 maj 18:26