Proszę o pomoc z zadaniami ze statystyki
ritoo:
Zad 1.
Rozkład braków w 50 partiach telewizorów dostarczonych w ci¡gu trzech miesi¦cy do
sklepu przedstawiono poniżej
Liczba braków 2 4 5 6 8
Liczba partii 5 8 16 14 7
Obliczy¢ i zinterpretować średnią,
odchylenie, współczynnik zmienności, asymetrii i skupienia. Narysuj histogram.
Zad 2.
W grupie 10 studentów badano wyniki z egzaminu ze statystyki. Otrzymano następujące
dane:
3, 4, 3, 5, 4, 3, 3, 2, 2, 4
Dla powyższych danych:
a) zbuduj szereg rozdzielczy punktowy,
b) narysuj histogram,
d) wyznacz średnią z próby, medianę i dominantę,
e) wyznacz wariancję, odchylenie standardowe,
f) wyznacz współczynnik asymetrii,
g) wyznacz kurtozę.
Zad 3.
Badano liczbę błędów w maszynopisie 30 maszynistek. Otrzymano następujące dane
2 3 0 1 1 5 3 2 5 6
0 1 2 4 3 4 2 4 3 0
1 2 0 2 3 2 4 5 2 2
a) Dokonaj prezentacji tych danych w szeregu rozdzielczym punktowym.
b) Oblicz charakterystyki położenia: średnią arytmetyczną, kwartyle, dominant¦.
c) Oblicz charakterystyki rozproszenia: wariancję, odchylenie standardowe, współczynnik
zmienności.
d) Wyznacz współczynnik asymetrii.
11 maj 15:23
annabb:
zad.1
| | 2•5+4•8+5•16+6•14+8•7 | |
średnia = |
| =5,12≈5 |
| | 50 | |
średnio w partii jest 5 braków
| | 5•(−3)2+8•(−1)2+16•0+14•12+7•32 | |
odchylenie = √ |
| =1,61 |
| | 50 | |
zmienność = 1,61/5,12= 0,315
| | 5•(−3)3+8•(−1)3+16•0+14•13+7•33 | |
asymetria = [ |
| ] / 1,613 = 1,2/4,17 = 0,29 |
| | 50 | |
| | 5•(−3)4+8•(−1)4+16•0+14•14+7•34 | |
skupienie = [ |
| ] / 1,614 = 19,88/6,72=2,96 |
| | 50 | |
11 maj 21:05
annabb:
11 maj 21:07