Wykaż, że poniższe funkcje są różnowartościowe w swojej dziedzinie
Ferd: Proszę pomóżcie!
Wykaż, że poniższe funkcje są różnowartościowe w swojej dziedzinie:
a) f(x)= √5x
b) f(x)= −3 √3x + √5
11 maj 15:20
Maciess: Weźmy u,w∊Df
f(u)=f(w)⇔√5u=√5w
5u=5w
u=w
Więc f jest różnowartościowa.
11 maj 15:44
Nienor: Funkcja różnowartościowa to taka, która dla różnych argumentów ma różne wartości, co jest
równoważne z:
dla x1, x2 należącego do dziedziny funkcji z f(x1)=f(x2) wynika, że x1=x2
1.
Najpierw dziedzina funkcji
f(x) = p(5x)
Df = {x≥0, x∊R}
I teraz bierzemy x1 i x2, i podstawiamy do wzoru funkcji:
√5x1=√5x2
5x1=5x2
x1=x2
11 maj 15:46