matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność funkcji w zbiorze R
Ferd:
Zbadaj monotoniczność funkcji w zbiorze R
3
a) f(x)=
x
4
b) f(x)= −6x+
√
2003
11 maj 14:10
Jerzy:
a) f'(x) = 3/4 > 0 b) f'(x) = −6 < 0 a) rosnąca b) malejąca
11 maj 14:22