Spalanie - moc silnika
Gosc: Samochód jedzie z V=100 km/h zużywając 6 litrów benzyny na 100 km. Jaka moc jest dostarczana do
silnika samochodu do potrzymania tej prędkości? Ciepło spalania benzyny to (3*10do7)/litr
11 maj 13:44
PW: | | 1 | |
Jednostką spalania jest |
| ? |
| | litr | |
11 maj 15:09
Leszek: Nie podales sprawnosci silnika , jezeli jest ona 100% to:
P*t= V * c ,
Czyli
| | V*c*v | | 6 litrow* 3*107J /litr * 100 km/3600 s | |
P* s/v = V* c ⇒ P = |
| = |
| |
| | s | | 100 km | |
11 maj 20:10