styczna
Matfiz: Wykaż, że żadna z prostych przechodzących przez początek układu współrzędnych nie jest styczną
| | 1 | |
do wykresu funkcji f(x) = |
| +x |
| | x | |
mógłby ktoś mi powiedzieć czy dobrze się zabrałem za to zadanie?
P (p, f(p)) − współrzędne punktu styczności.
y=ax − równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych
2p
2+2=0
2p
2=−2
p
2=−1
Sprzeczność, więc żadna z prostych przechodzących przez początek układu współrzędnych nie jest
styczną.
11 maj 12:59
Matfiz: | | 1+p2 | |
Tam w jednej linijce powinno być |
| |
| | p | |
11 maj 13:01
wredulus_pospolitus:
po wyliczeniu f(p) i f'(p) brakuje mi wstawienia do wzoru na styczną:
y = f'(p)(x − p) + f(p)
| | x | | 1 | | 1 | |
y = − |
| + xp + |
| − p + |
| + p |
| | p2 | | p | | p | |
i teraz:
| | x | | 2 | | 2 | |
y = − |
| + xp + |
| = ax −−−> |
| = 0 −−−> brak rozwiązań tegoż równania |
| | p2 | | p | | p | |
11 maj 13:02
Matfiz: No w sumie można było po prostu podstawić do wzoru na styczną, a to jak ja postawiłem ujdzie?
11 maj 13:05
Jerzy:
Nie ujdzie, bo np. w 5 linijce od dołu masz bład rachunkowy.
11 maj 13:06
Matfiz: Gdzie tam jest błąd?
11 maj 13:11
Jerzy:
W liczniku powinno być: 1 + p2 + 1 − p2
11 maj 13:13
fil: p
2 sie redukuje
11 maj 13:14
Bogdan:
Proszę spróbować rozwiązać to zadanie bez stosowania pochodnej
11 maj 13:15
Matfiz: Faktycznie
11 maj 13:19
Matfiz: | | 2 | |
Tak czy siak wyjdzie sprzeczność |
| =0  |
| | p | |
@Bogdan jest jakiś sposób na rozwiązanie tego zadania bez pochodnej ?
11 maj 13:21
mr t: | | 1 | |
Bez pochodnej, bierzesz punkt A(x; |
| +x) następnie podstawiasz do równania kierunkowego |
| | x | |
prostej, robi Ci się równanie kwadratowe, zakładasz, że Δ=0, i powinna wyjść sprzeczność....
chyba? ktoś zaprzeczy/potwierdzi?
11 maj 13:22
Matfiz: Może faktycznie tak też da się to rozwiązać
11 maj 13:33
Bogdan:
| | 1 | |
Tak, jak powiedział mr t: x + |
| = ax i Δ = 0, czasami tą drogą jest krócej |
| | x | |
i prościej.
11 maj 13:45
Matfiz: Dzięki za pomoc
11 maj 13:55