2R√2H2+a2+a | ||
wyliczyłem a= | , czyli pole podstawy już mam, nastepnie podstawiając do | |
H |
R | ||
Proponuję w ten sposób: tgα = | ||
a√2 |
H | 2tgα |
| ||||||||||||
= tg(2α} = | = | |||||||||||||
a√2 | 1 − tg2α |
|
4a2R | ||
H = | ||
2a2 − R2 |
1 | 4a2R | 4 | a4R | |||||
Objętość V = | *4a2* | = | * | |||||
3 | 2a2 − R2 | 3 | 2a2 − R2 |
a4R | ||
Wyznaczamy minimum funkcji f(a) = | ||
2a2 − R2 |
16 | ||
Poprawiam chochlika V = | *f(a) | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |