Studia - analiza matematyczna, granica funkcji dwóch zmiennych
KP: Witam, mam problem z dzieleniem przez 0 w granicach.
Weźmy np. taką granicę funkcji dwóch zmiennych:
| | x3y | |
lim(x,y)−>(0,0) x+y+ |
| |
| | x4+y2 | |
| | 0 | |
Po wprowadzeniu współrzędnych biegunowych x=rcosφ, y=rsinφ granica wychodzi |
| . |
| | sin2φ | |
Czy ograniczoność funkcji sin
2φ jest wystarczającym dowodem na to, że granica jest równa 0?
Przecież wystarczy dobrać φ=kπ, k∊ℤ i już pojawia się problem dzielenia przez 0. Co zrobić w
takim przypadku?
11 maj 12:41
wredulus_pospolitus:
z tego właśnie powodu ... granica nie istnieje
tak więc ... pokaż że ta granica nie istnieje
11 maj 12:48
jc:
|x
2y| ≤ (x
4+y
2)/2
| | x3y | |
| |
| | ≤ |x|/2 →0 przy (x,y) → (0,0) |
| | x4+y2 | |
11 maj 12:53
KP: Właśnie takie rozwiązanie chciałam podać. Jednak coś mi tutaj śmierdzi, bo w tym wypadku
pozostała treść zadania jest zupełnie pozbawiona sensu.
Poza tym, wpisując tę granicę w wolframalpha kalkulator pokazuje, że granica nie istnieje ALE:
pewnie zgodzisz się ze mną, że lim
(x,y)−>(0,0) x+y = 0. W takim razie to granica
| | x3 | |
lim(x,y)−>(0,0) |
| powinna być tą nieistniejącą. |
| | x4+y2 | |
Spróbowałam więc wpisać to w wolframalpha a tutaj zaskoczenie: granica równa 0. Czyżby to
jednak nie był kalkulator doskonały? Czy może jednak jest jakieś rozwiązanie?
11 maj 12:56
KP: @jc
Hmm... Chyba muszę nad tym pomyśleć.
Dziękuję za pomoc.
11 maj 12:59