Trójkąt
Elena:
Niech P będzie punktem Brokara trójkąta ABC, R promieniem okręgu opisanego na ABC,
R
1,R
2,R
3 promieniami okręgów opisanych na ABP,BCP,CAP. Udowodnić, że
R
1 * R
2 * R
3 = R
3
Mam problem w zrozumieniu rozwiązania przedstawionego w książce:
| AB | |
Początek jest ok, czyli korzystamy z tw sinusów i : R1 = |
| , |
| 2sin(∡APB) | |
| BC | | CA | |
R2= |
| i R3 = |
| jednak dalej nie rozumiem skąd równość: |
| 2sin(∡BPC) | | 2sin(∡CPA) | |
sin∡APB = sin∡A , sin∡BPC = sin∡B i sin∡CPA = sin∡C ?