Saizou : Np. Przypuśćmy, że istnieją takie liczby x, y ∊ Z, zatem x jest w relacji z y, tzn. x=ky (k∊Z)
Wówczas nasze równość wyglada następująco
x
5 + 3kx
5 −5k
2x
5 − 15k
3x
5 + 4k
4x
5+12k
5x
5 = 33
x
5(1 + 3k − 5k
2 − 15k
3 +4k
4 +12k
5) = 33
Niech w(k) = 1 + 3k − 5k
2 − 15k
3 +4k
4 +12k
5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w(1) = w(−1) = w(− |
| ) = w( |
| ) = w( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
w(k)=(k−1)(k+1)(2k−1)(2k+1)(3k−1)
x
5(k−1)(k+1)(2k−1)(2k+1)(3k−1) = 33
Liczbę 33 można zapisać jako 3*11 czyli w postaci iloczynu dwóch liczb pierwszych, z kolei
lewa strona równości jest iloczynem co najmniej 5 różnych liczb (różnych od 1),
zatem otrzymujemy sprzeczność.
Wobec tego, nasze przypuszczenie jest fałszywe, stąd nie istnieją takie liczby całkowite x, y,
ze spełniona jest wyjściowa równość.