stereometria
salamandra:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o danych kątach α i β . Wszystkie krawędzie boczne mają
długość d i są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze δ . Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
1. Z tw. sinusów w OBS
H=d*sinδ
2. Skoro wszystkie krawędzie są nachylone pod takim samym kątem, to spodek wysokości znajduje
się w środku okręgu opisanego na podstawie
OB=R
Z tw. Pitagorasa w OBS
H
2+R
2=d
2
d
2*sin
2δ+R
2=d
2
R
2=d
2−d
2*sin
2δ
R
2=d
2(1−sin
2δ)
R
2=d
2*cos
2δ
R=d*cosδ <−−−−
tu mam wątpliwość czy mogłem tak zrobić
b=2d*cosδ*sinα
c=2d*cosδ*sinβ
a=2d*cosδ*sin(α+β)
| | 2d3*cos3δ*sinα*sinβ*sin(α+β) | |
Pp= |
| =d2*cos2δ*sinα*sinβ*sin(α+β) |
| | 2d*cosδ | |
| | d3*cos2δ*sinδ*sinα*sinβ*sin(α+β) | |
V= |
| |
| | 3 | |
Jest ok?
11 maj 11:54
jokeros2000: Raczej wszystko dobrze. Co do promienia nie wydaje mi się żeby cosinus był ujemny
11 maj 15:46
jokeros2000: Pole podstawy zamiast 2 powinieneś wpisać raczej 8 chyba że coś przeoczyłem
11 maj 15:47
Mila:
1) punkt, komentarz o spodku wysokości ostrosłupa.
W ΔSOB:
2) Obliczenie długości boków ΔABC , pola Δ, V.
11 maj 17:04
salamandra: No zrobiłem, pytanie czy dobrze?

@jokeros, tak, na pewno tam powinno być 8
11 maj 17:10