planimetria
salamandra:

Punkt D leży na boku BC trójkąta ABC oraz |AB | = 14 , |BD | = 12 , |CD | = 239 i |AC | =
4p{15| . Oblicz pole trójkąta ABC.
z tw. cosinusów w ABD
x
2=196+144−336cosα
x
2=340−336cosα
w ΔABC
240x
2=196+63001−7028cosα
240x
2=63197−7028cosα
Wstawiam z pierwszego do drugiego:
240*(340−336cosα)=63197−7028*cosα
81600−80640cosα=63197−7028cosα
18403=73612cosα
| | 1 | | √15 | | 1757√15 | |
PABC= |
| *14*251* |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Jest ok?
11 maj 11:14
annabb: a w treści coś napisali o tym x?
11 maj 11:26
ICSP: |AB| = 14
|AC| = 4√15
|BC| = 251
i wzór Herona leci.
11 maj 11:27
salamandra: sory, ucięło treść: AC=4√15*AD i przyjąłem, że AD=x
11 maj 11:27
salamandra: ICSP, gdyby AC=4√15 to nie można by w ogóle zbudować trójkąta, od tego zacząłem analizę i
Heron by wleciał, ale nie zauważyłem, że jest 4√15*AD
11 maj 11:28
ICSP: a jednak nic nie leci
14 + 4√15 < 12 + 239
i koniec zadania.
11 maj 11:29
ICSP: Sposób jak najbardziej dobry.
11 maj 11:36