geometria
fil: W trójkacie ABC o polu 20 dane sa współrzedne dwóch wierzchołków: A = (−7, −1), B = (1, 3) oraz
srodek S = (−2, −1) okregu opisanego na tym trójkacie. Wyznacz współrzedne
wierzchołka C.
11 maj 10:49
annabb:

C(3,1)
11 maj 11:03
janek191:
Na rysunku jest C = ( 3, −1)
11 maj 11:06
annabb: tak

C(3,−1)
11 maj 11:07
fil: To rozwiazanie jest niepelne, a czemu tylko jeden taki punkt C ci wyszedl?
11 maj 11:10
annabb: bo rzucał się w oczy jak zrobiłam rysunek

a że byłam trochę rozproszona nie liczyłam więcej
11 maj 11:12
ICSP: C(x,y)
AB = [8 , 4]
AC = [x + 7 , y + 1]
40 = | |AB | AC| | = |8(y+1) − 4(x+7)|
oraz
(x+2)2 + (y + 1)2 = 25
skąd
x = 3 ⇒ y = −1
lub
x = −5 ⇒ y = −5
11 maj 11:15
annabb: Tablice maturalne str 6 wzór na pole i z niego współrzędne C wstawić do wzoru str 4 na dł.
odcinka bo odległość od S =5
11 maj 11:16