π | π | 3 | ||||
Rozwiąż równanie (sinx)⋅[cos(x − | )+ cos(x + | )] = | cosx | |||
6 | 6 | 2 |
3 | ||
Doszedłem do postaci sinx(√3cosx)= | cosx | |
2 |
3 | ||
√3cosxsinx − | cosx = 0 | |
2 |
3 | ||
cosx(√3sinx − | ) = 0 | |
2 |
√3 | ||
cosx = 0 v sinx = | ||
2 |
3 | ||
√3sinx *cosx = | * cosx | |
2 |
3 | ||
√3sinx*cosx= | cosx | |
2 |
2√3 | π | ||
sinxcosx=cosx / :cosx (x≠ | +kπ)\ | ||
3 | 2 |
2√3 | |
sinx=1 | |
3 |
√3 | ||
sinx= | ||
2 |
π | 2 | |||
x= | +2kπ v x= | π+2kπ | ||
3 | 3 |
π | ||
dla x= | +kπ | |
2 |
3 | ||
√3*1*0= | *0 | |
2 |
π | |
+kπ również jest rozwiązaniem | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |