równanie trygonometryczne salamandra:
 π π 3 
Rozwiąż równanie (sinx)⋅[cos(x −

)+ cos(x +

)] =

cosx
 6 6 2 
Nie mogę wpaść na żaden pomysł, wykonałem wszelakie przekształcenia i nadal nie wychodzi
11 maj 10:34
salamandra:
 3 
Doszedłem do postaci sinx(3cosx)=

cosx
 2 
11 maj 10:40
fil: Jak doszedles do takiej postaci, to de facto juz koniec zadania.
 3 
3cosxsinx −

cosx = 0
 2 
 3 
cosx(3sinx −

) = 0
 2 
 3 
cosx = 0 v sinx =

 2 
11 maj 10:45
Bleee:
 3 
3sinx *cosx =

* cosx
 2 
Kiedy
11 maj 10:46
salamandra: zrobiłem ciut inaczej pod koniec już:
 3 
3sinx*cosx=

cosx
 2 
23 π 

sinxcosx=cosx / :cosx (x≠

+kπ)\
3 2 
23 

sinx=1
3 
 3 
sinx=

 2 
 π 2 
x=

+2kπ v x=

π+2kπ
 3 3 
 π 
dla x=

+kπ
 2 
 3 
3*1*0=

*0
 2 
0=0
π 

+kπ również jest rozwiązaniem
2 
11 maj 10:49
Mila: Rozwiąż tak, jak fil, unikaj takiego dzielenia, gubisz jedno rozwiązanie.
11 maj 17:21
salamandra: Dlaczego gubię? Sprawdziłem co się dzieję dla cosx=0
11 maj 17:22
ICSP: Na maturze zgubisz
11 maj 17:29
salamandra: Nie zgubię, kiedyś miałem z tym problem i nie wiedziałem nawet kiedy mogę podzielić, a kiedy nie, teraz już pamiętam.
11 maj 17:30
ICSP: zgubisz ^^
11 maj 17:32