matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt
Elena:
Niech A
1
, B
1
, C
1
będą rzutami punktu P na boki BC, AC i AB trójkąta ABC, a R promieniem
BC*AP
okręgu opisanego. Udowodnij, że B
1
C
1
=
2R
Ktoś ma pomysł w jaki sposób można tego dowieść?
10 maj 22:47
Bogdan:
Na czworokącie AB
1
PC
1
można opisać okrąg o promieniu r, ten sam okrąg jest opisany na trójkącie AB
1
C
1
.
|B
1
C
1
|
Z twierdzenia sinusów w trójkącie AB
1
C
1
:
= 2r = |AP|
sinα
|BC|
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ABC:
= 2R
sinα
|B
1
C
1
|
|BC|
Stąd sinα =
i sinα =
⇒ |B
1
C
1
| = ....
|AP|
2R
11 maj 12:59