Symbol Newtona a kolejność
Shizzer: Dane są zbiory A={1,2,3}, B={5,6,7,8,9}. Ile jest wszystkich funkcji rosnących ze zbioru A w
zbiór B?
Prosiłbym o wytłumaczenie mi na tym przykładzie jak naprawdę działa ten symbol Newtona. Do tej
| | | |
pory myślałem, że | = x w tym przypadku wybierze mi z 5−elementowego zbioru 3 różne |
| | |
wartości na x sposobów. Patrząc na odpowiedź do tego zadania okazuje się, że zostaną wybrane
kolejne trzy wartości różne od siebie, bo wiadomo, że funkcja rosnąca to funkcja, której
wartości
rosną wraz ze wzrostem argumentów.
O co więc chodzi z tą kolejnością przy używaniu symbolu Newtona?
10 maj 21:26
HGH: | | | |
* | w tym przypadku symbol Newtona liczy na ile sposobow mozna wybrać te liczby |
| | |
do funkcji rosnącej. Z pierwszego zbioru sposrod 3 cyfr wybieramy 1, mozemy to zrobic na 3
sposoby, analogicznie z drugiego mozemy to zrobic na 5 sposobow.
W tym przypadku mozesz tez ominac symbol newtona licząc po prostu 3*5
10 maj 21:30
Shizzer: | | | |
Odpowiedź to 10, ale nie o to chodzi. Chciałbym wiedzieć dlaczego | wybiera 3 liczby |
| | |
spośród
5 w kolejności rosnącej, a nie rosnącej i malejącej
10 maj 21:33
ABC:
a musisz to robić z symbolu Newtona
ja uczniom z profilu podstawowego gdzie nie ma kombinacji tłumaczę tak
wszystkich funkcji różnowartościowych będzie tyle ile wariacji bez powtrórzeń
czyli 5*4*3=60
ale jeśli wybraliśmy na wartości przykładowo 9,5,8
to spośrod 3!=6 możliwości tylko jedna 5,8,9 będzie funkcją rosnącą
więc dzielimy ten wynik przez 3! czyli wychodzi 60/6=10
10 maj 21:37
fil: Bys musial pomnozyc razy 2
10 maj 21:37
Shizzer: Zrozumiałem. Dziękuję za pomoc
11 maj 11:02