granica
TłumokMatematyczny: Dla jakiej wartości parametru m funkcja
| | ⎧ | x2+4x−5+m dla x≤0 | |
| f(x) = | ⎩ | 2x−1 dla x>0 | ma granicę w punkcie x=0? Naszkicuj wykres tej
|
funkcji dla wskazanej wartości m.
Mam rozwiązanie tego zadania ale go nie rozumiem.
Najpierw obliczono miejsca zerowe tych funkcji i wyszło, że
ta pierwsza funkcja: g(0)=−5+m
i druga funkcja: h(0)=−1
Nastepnie zrobiono coś takiego (co tez nie wiem skad sie wzielo)
−1=−5+m
m=4
I narysowano wykres.
Proszę o wytłumaczenie kroków w tym zadaniu bo chciałabym umieć rozwiązywać te typy zadań.
10 maj 20:58
ABC: jakieś zwulgaryzowane to twoje rozwiązanie

− badamy istnienie granicy lewostronnej w punkcie
−badamy istnienie granicy prawostronnej w punkcie
jeżeli obie istnieją i są sobie równe to funkcja ma granicę w punkcie
10 maj 21:05
TłumokMatematyczny: Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak granica lewostronna i prawostronna....
10 maj 21:11
TłumokMatematyczny: Czemu obliczono te miejsca zerowe i czemu potem te funkcje przyrównano?
10 maj 21:16
HGH: Jeśli pierwszy raz słyszysz o czymś takim jak granica lewo i prawo stronna to zacznij od
łatwiejszych przykładów.
Kiedy granica istnieje w punkcie?
10 maj 21:18
a7: to nie miejsca zerowe to wartości funkcji dla x=0
10 maj 21:18
10 maj 21:21
10 maj 21:23
HGH: Jeśli funkcja f(x) jest ciągła w punkcie x0, to ma w tym punkcie granicę równą f(x0)
szukamy granicy w x=0
prawostronna granica w tym punkcie będzie równa −1, liczysz to z funkcji h(x)
aby ta granica istniała, g(x) w tym punkcie musi być równe granicy prawostronnej w 0 (czyli −1)
przyrównujesz g(x)= −1 i stąd masz m=4.
10 maj 21:23
ABC:
nie mieszajcie Tłumokowi w głowie, funkcja nie musi być ciągła w punkcie żeby mieć w nim
granicę, nawet nie musi być w tym punkcie określona
10 maj 21:25
Jerzy:
Jedno co pewne, to lewostrnna równa prawostronnej.
10 maj 21:27
a7:

gdyby m nie było równe 4 parabola w zerze mogłaby być np niebieska, nie byłoby ciągłości
funkcji nie mogłoby być granicy w zerze
10 maj 21:29
ABC:
a7 a funkcja sin x/x nie jest określona w zerze a ma granicę równą jeden
10 maj 21:30
a7: hmm, to może ja coś źle pamiętam sorry w takim razie
10 maj 21:33
ABC:
pewnie miałaś na myśli ciągłość funkcji, wtedy musi istnieć granica w punkcie, wartość w
punkcie i muszą być równe sobie
10 maj 21:40
a7: no mówię o ciągłości fukcji w punkcie x=0
10 maj 21:42
ABC: ale Tłumok ma zbadać istnienie granicy a nie ciągłość
10 maj 21:49
a7: coś mi się wydawało, że jedno jest warunkiem drugiego, ale to było chyba na odwrót
w każdym bądź razie wartości funkcji muszą być równe
10 maj 21:59