wykaż, że
Julka: Zmienna losowa X ma rozkład Poissona z parametrem
lambda . Wykazać, że P=(X=k+1)=lambda/k+1*P(x=k) dla każdego k=0,1,2,3...
Proszę o pomoc. Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać
10 maj 19:05
ABC:
przecież to jest bezpośrednie skorzystanie z definicji tego rozkładu
| | λk+1e−λ | | λ | λke−λ | | λ | |
P(X=k+1)= |
| = |
|
| = |
| P(X=k) |
| | k+1! | | k+1 | k! | | k+1 | |
10 maj 19:53
Leszek: W mianowniku ( k +1) !
10 maj 20:01
ABC: słuszna uwaga , takie łatwe było że się nie przyjrzałem (k+1)!
10 maj 20:02
Leszek: @Julka napewno to wie bo @ABC napisal , ze z definicji rozkladu Poissona !
10 maj 20:05