optymalizacja
Matfiz: z kwadratowego arkusza tektury o wymiarach 10 na 10 należy wyciąć w rogach kwadraty tak, aby po
złożeniu otrzymać otwarte pudełko. Jak należy dobrać długość boku kwadratów, aby objętość
pudełka była największa.
Chyba źle zrozumiałem zadanie, oznaczyłem bok wyciętego kwadratu jako x a długość krawędzi
tektury jako 10−2x i policzyłem objętość sześcianu i wyszła mi sprzeczność, pomoże ktoś?
10 maj 18:54
wredulus_pospolitus:

pudełko będzie o wymiarach x na y na h
10 maj 18:58
wredulus_pospolitus:
od razu widzisz, że x = y ... wyznacz 'h' zależne od 'x' i licz dalej
10 maj 18:59
Matfiz: czyżby długości x i y nie były tej samej długości ?
10 maj 18:59
Matfiz: Dobra teraz widzę jak to ma wyglądać, źle sobie to wyobraziłem wszystko
10 maj 19:00
Eta:

V= (10−2x)
2*x i 10−2x>0 ⇒ x∊(0,5)
V
'(x)=0 ............
dokończ
10 maj 19:04
Matfiz: udało się

zrobiłem na odwrót boo wyznaczyłem x w zależności od h ale wynik wyszedł dobry

długość boku kwadratu = 5/3
10 maj 19:07
Eta:
ok
10 maj 19:08
Eta:
Po co h? skoro h=x
10 maj 19:09
Matfiz: Nie wiem, taki kaprys miałem
10 maj 19:19
Eta:
10 maj 19:22
Matfiz: A jak mam takie zadanie: Rozpatrujemy wszystkie stożki wpisane w kulę o promieniu 6. Jaka jest
wysokość stożka o największej objętości?
Od czego tutaj zacząć? Narysowałem przekrój osiowy z którego za wiele nie wynika
10 maj 19:28
10 maj 19:32