równanie
Layla: W jaki sposób obliczyć wyrażenie: −logx=2,9
Wiem, że to będzie x=10(−2,9), ale jak dalej to wyliczyć...
10 maj 18:09
Saizou :
a po co ci to
10−2,9 ≈ 1,2598•10−3
10 maj 18:13
Layla: potrzebuję do zadania
jak to wyliczyłeś?
10 maj 18:15
Saizou : kalkulatorem
10 maj 18:15
Layla: tak to też potrafię
10 maj 18:15
Saizou : to licz z wartością x = 10−29/10, dokładniejszej nie będzie
10 maj 18:17
ABC:
można i bez kalkulatora 10−3 *100.1 i pierwiastek 10 stopnia da się piechotą
10 maj 18:18
Layla: w jaki sposób liczyć ten pierwiastek?
10 maj 18:22
ABC: można wyciągnąć pierwiastek kwadratowy z pierwiastka 5 stopnia albo odwrotnie, a można jeszcze
inaczej
10 maj 18:24
Saizou : policz z dokładną wartością, może gdzieś po drodze się uprości.
10 maj 18:26
Layla: Właśnie się nie uprości i tu jest problem. No ale to może autor zadania sobie zaszalał.
Myślałam, że nie umiem tego policzyć z mojej niewiedzy a nie z tego, że się nie da.
10 maj 18:29
Layla: ABC ale co mi to zmieni? Jak wyciągnę pierwiastek z 2 stopnia to zostanę z pierwiastkiem
stopnia 5
10 maj 18:31
Saizou :
możesz np. tak przybliżyć pierwiastek n−tego stopnia z liczba a
x =
n√a
x
0=a
| | 1 | | a | |
xk+1 = |
| [(n−1)xk+ |
| ] dla k=0, 1, 2, ... |
| | n | | xkn−1 | |
10 maj 18:37
ABC:
jest algorytm pisemnego wyciągania pierwiastka 5 stopnia ale strasznie upierdliwe rachunki
10 maj 18:42
Saizou :
Nikt nie powiedział, że będzie przyjemnie
10 maj 18:44
Layla: Saizou świetny ten wzorek. Jednak chyba z niego nie skorzystam
10 maj 18:45
ABC:
standardowe przybliżenie informatyków 10
3≈2
10 da ci
10
0.1≈2
1/3 a to znana liczba jest w tablicach , można przyjąć 1.26 i gitara
10 maj 18:48
Layla: ABC tak lepiej, ale w tablicach maturalnych chyba nie ma
10 maj 18:52